Prebiotikum, rost
A prebiotikumok olyan speciális élelmi rostok, melyek segítik a jó baktériumok növekedését és szaporodását a vastagbélben. Bár a prebiotikumok nem emészthetők, mégis fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. A prebiotikumok olyan élelmiszerekben találhatók, mint például a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és a hagymafélék.
Az étkezési rostok, vagy másnéven csak rostok, szintén fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban. Ezek a növényi eredetű anyagok a táplálkozás során nem emésztődnek meg teljesen, de pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre. Az étkezési rostok segítenek megelőzni a székrekedést, segítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, stabilizálják a vércukorszintet és hozzájárulnak a testsúly kontrolljához.
Az ajánlott rostbevitel napi 25-30 gramm, azonban sokan nem fogyasztanak ennyi rostot a mindennapi étrendjükben. A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és magvak fogyasztásával könnyedén növelhetjük a rostbevitelünket. Fontos azonban fokozatosan növelni a rostok mennyiségét, hogy az emésztőrendszerünk hozzászokjon az új táplálékhoz. Emellett javasolt sok folyadékot fogyasztani a rostok hatékony működésének biztosítása érdekében. A megfelelő mennyiségű prebiotikum és rost bevitel hozzájárul az egészséges emésztőrendszer fenntartásához és általános jólléthez.