K-vitaminok
A K-vitaminok egy csoportja zsírban oldódó vitaminoknak, melyek fontos szerepet játszanak a véralvadás folyamatában. Legfőbb funkciójuk a protrombin nevű véralvadási faktor aktiválása, mely elengedhetetlen a vérzés megállításához szükséges folyamatokban. A K-vitaminok szintézise a bélbaktériumok által is megvalósulhat, azonban az optimális mennyiség biztosítása érdekében érdemes a táplálékkal is bevinni őket.
Az előfordulásukban a K-vitaminokat két fő csoportra lehet osztani: a K1-vitamin (fitomenadion) növényi eredetű (pl. zöld leveles zöldségekben, brokkoliban, spenótban), míg a K2-vitamin (menakinon) elsősorban állati eredetű (pl. tojássárgájában, sajtokban, májban). Emellett létezik még egy szintetikus forma is, a K3-vitamin (menadion), melyet gyakran a gyógyászatban alkalmaznak.
A K-vitaminok hiánya vérzészavarokat, véraláfúlást okozhat, míg túlzott bevitelük rendellenes véralvadáshoz vezethet. Fontos tehát a megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitele a megfelelő táplálkozással. A napi ajánlott beviteli mennyiség felnőttek esetében általában 90-120 mikrogramm között van, azonban ez az egyéni igényektől és életkoroktól is függ. Általában azonban könnyű kiegyensúlyozott étrenddel biztosítani a szervezet számára elegendő K-vitamin bevitelt.