
Vajsav – egy egyszerű molekula az egészségünkért
A vajsav a vastagbélben élő baktériumok által előállított rövid szénláncú zsírsav. A vajsav sói a butirátok, melyeknek számos kedvező hatást tulajdonítottak már az utóbbi évek kutatásai során.
Vajsavforrások
A vajsav kis mennyiségben néhány élelmiszerben (pl. kérődző állatok teje, vaj, joghurt) is előfordul, de az emberi szervezetben, egészen pontosan a vastagbélben élő mikroorganizmusok is képesek előállítani szénhidrátok (pl. rostok) bontásával. A butiráttermelő baktériumok nagy mennyiségben fordulnak elő a felnőttek bélflórájában; a termelt vajsavat főleg a vastagbél hámsejtjei hasznosítják energiaforrásként. A vastagbélben fel nem használt butirát (ami a termelt összes butirát nagyon kis hányada) felszívódik a vérkeringésbe, ahol aztán lebomlik. Kutatások során megállapították, hogy egyes élelmiszerek (pl. rezisztens keményítő, inulin, almaecet) fogyasztása növeli a butiráttermelést a vizsgált populáció vastagbelében.
A Body Select inulin egy 100% élelmi rost, melynek sok hasznos tulajdonsága közül az emésztőrendszer működésére gyakorolt hatása a legfontosabb.
A vajsav hatásai
A vajsav szerepet játszik a bélmikrobiom sokféleségének és a bél barrier funkciójának fenntartásában is. A vajsav kedvez a jótékony hatású baktériumtörzsek (pl. Prevotella, Lactobacillus) szaporodásának és nélkülözhetetlen a bélhám egészséges működéséhez. A butirát nemcsak a mikrobiom összetételét befolyásolja, de a szervezet számos működésére és állapotra hatást gyakorol.
Bélbetegségek
A butirát hatásait fekélyes vastagbélgyulladásban (colitis ulcerosa) szenvedő betegeken is vizsgálták. A résztvevőket véletlenszerűen osztották a placebó és a kezelt csoportokba, a kezelés során napi 600 mg nátrium-butirátot kaptak 12 héten keresztül. Az eredmények alapján a nátrium-butirát hatékony kiegészítő kezelés lehet az aktív colitises betegek számára a gyulladás biomarkereinek csökkentése, a cirkadián-óra gének felszabályozása, valamint az alvás- és az életminőség javítása révén.
Immunrendszer és autoimmun betegségek
A butiráttermelésnek kedvező élelmiszerek fogyasztása befolyásolhatja a szisztémás immunválaszt. Újabb kutatások során fény derült arra, hogy a butirát termelés és bevitel elmarad az egészségesekétől a reumatoid artritiszben szenvedők körében. Állatkísérletek során igazolták, hogy az immunstátusz és ízületi tünetek is javíthatók a táplálékkal történő butirátpótlással. Kutatások bizonyítják továbbá azt is, hogy a butirát kedvező hatású a reumatoid artritiszeseket érintő csontritkulás megelőzésére és csökkenti a csont-eróziót, emellett gátolja a krónikus gyulladásos folyamatokat is.
A butirát immunmoduláns hatását kéz artrózisos betegeken is igazolták. Körükben a 4 héten át alkalmazott napi 600 mg kalcium-butirát hozzájárult az immunegyensúlyt helyreállításához, és csökkentette a gyulladásos állapotot.
Elhízás
A butirát állatkísérletekben hozzájárult az egészséges testsúly fenntartásához, szabályozta az inzulinérzékenységet és segített a mikrobiom egészségének megőrzésében.
A vegyület elhízás megelőzésére és kezelésére gyakorolt pontos hatása azonban még tisztázásra vár. Egyes kutatások során azt találták, hogy még azonos étrend mellett is magasabb a széklet butirátkoncentrációja az elhízott egyéneknél, mint a normál testsúlyú társaiknál, és ez a különbség a testsúly csökkentésével csökken. A szájon át bevitt butirát elhízásban való alkalmazhatóságát számos állatkísérlet során vizsgálták, és már humán klinikai vizsgálatokat is végeztek a vegyülettel.
Egy 2022-ben megjelent vizsgálat során a 20 mg/testsúly kg mennyiségben elfogyasztott butirát hatását gyermekek (n=54) bevonásával tanulmányozták. Az 5 és 17 év közötti gyermekeket véletlenszerűen osztották a butirát és a placebo csoportokba. A 6 hónapig tartó vizsgálat végére megállapítható volt, hogy a butirát a placebónál hatásosabban csökkentette a gyermekek testsúlyát, csípőkörfogatát, testtömegindexét. A butirátot kapók körében 2 fő tapasztalt enyhe mellékhatásokat (hányinger, fejfájás).
A vajsav alkalmazásának korlátai
Klinikai vizsgálatok során a szájon át alkalmazott nátrium-butirátot 150-300 mg-os dózistartományban biztonságosnak ítélték, egyes vizsgálatok során azonban az ezt jóval meghaladó mennyiségek (1500-2000 mg) sem okoztak súlyos mellékhatásokat.
A butirát alkalmazásával kapcsolatban az egyik fő kérdés, hogy eléri-e a szájon át adott butirát a vastagbelet. A szabad butirát nagyrészt a gyomor-bélrendszer kezdeti szakaszaiban szívódik fel, ami azt jelenti, hogy nagy része nem jut el a vastagbélbe, ahol a butirát kifejtené fő hatását, ennek kiküszöbölésére az újabb kutatások során a módosított hatóanyagleadású tablettákat alkalmaztak. A vajsav és sói kellemetlen szagúak és ízűek, ezért a bevétel megkönnyítésére érdemes megfelelően formulálni. Alkalmazása során enyhe gyomor-bélrendszeri mellékhatásokra (pl. puffadás, hasi diszkomfortérzet, hasmenés) lehet számítani. Egy vizsgálat során a napi 3,9 mennyiségben szedett nátrium-butirát 4 héten keresztüli alkalmazása növelte a vizsgálatban résztvevők vérnyomását, ezért magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott a butirát nagy mennyiségben történő fogyasztása, és a vérnyomás szorosabb ellenőrzése kis mennyiségek esetén is javasolt.
A nátrium-butirát más szerekkel való lehetséges kölcsönhatásai nem ismertek. Fogyasztása a biztonságosságra vonatkozó adatok hiányában várandósság és szoptatás alatt és 18 év alattiak számára, illetve hosszú távon nem ajánlható.
A Dr. m-GEL Sodium Butyrate 500 mg kapszula egy speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer, a vastagbélsejtek táplálására és egészségük fenntartására.
Összegzésként elmondható, hogy a vajsav – különösen a jól hasznosuló, kapszulázott formában – számos pozitív élettani hatással rendelkezik, különösen az emésztőrendszer, az immunrendszer és az anyagcsere egészsége szempontjából. A vajsav sói lehetőséget kínálnak arra, hogy célzottan támogassuk a bélflóra egyensúlyát és a vastagbél hámsejtjeinek regenerálódását.
A cikkben szereplő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, konzultálj orvosoddal, mielőtt beépítenéd a mindennapjaidba az itt leírtakat.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.
Források:
- Coppola et al. Therapeutic Effects of Butyrate on Pediatric Obesity: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2022;5:e2244912.
- Fang et al. Supplementation with Sodium Butyrate Modulates the Composition of the Gut Microbiota and Ameliorates High-Fat Diet-Induced Obesity in Mice. J Nutr. 2019;149:747-754.
- Firoozi et al. Effects of short-chain fatty acid-butyrate supplementation on expression of circadian-clock genes, sleep quality, and inflammation in patients with active ulcerative colitis: a double-blind randomized controlled trial. Lipids Health Dis. 2024;23:216.
- Güler et al. Butyrate: A potential mediator of obesity and microbiome via different mechanisms of actions. Food Res Int. 2025:199:115420.
- Korsten et al. A Sustained-Release Butyrate Tablet Suppresses Ex Vivo T Helper Cell Activation of Osteoarthritis Patients in a Double-Blind Placebo-Controlled Randomized Trial. Nutrients. 2024;16:3384.
- Majka et al. Direct oral and fiber-derived butyrate supplementation as an anti-obesity treatment via different targets. Clin Nutr. 2024;43:869-880.
- Verhaar et al. Effects of Oral Butyrate on Blood Pressure in Patients With Hypertension: A Randomized, Placebo-Controlled Trial. Hypertension. 2024;81:2124-2136.