Őszi, sütőtökös palacsinta gluténmentesen
Az ősz egyértelmű sztárja a sütőtök. Számos jótékony hatása miatt és isteni ízének köszönhetően rengeteg recept készíthető vele. Te próbáltad már a sütőtökös palacsintát?
Őszi, sütőtökös palacsinta gluténmentesen
A sütőtök nemcsak finom, hanem számos jótékony vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.
Bővelkedik karotinoidokban is, amelyek élénk narancssárga színét adják, és amelyek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át. A sütőtöknek magas a rosttartalma. A tökmag jót tesz a szívnek. A sütőtöknek magas az antioxidáns tartalma, ezáltal segít semlegesíteni a szabadgyököket, így jót tesz a bőrnek is. Segít felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával és a bőr öregedésével.
Hozzávalók: (13 darabhoz)
- 150 g sült sütőtök
- 1 tojás
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 330 ml cukormentes mandula ital
- csipet só
- 1 kávéskanál Szafi Reform keksz fűszerkeverék vagy mézessütemény fűszerkeverék (helyette használhatunk fahéjat, szerecsendiót)
- 100 g mandulaliszt (helyettesíthető részben vagy egészben gluténmentes zabpehelyliszttel)
- 20 g vaníliás vegán fehérjepor
- 2 teáskanál sütőpor
- kevés kókuszolaj a sütéshez
Hozzávalók a dekorációhoz:
- méz (diétától függően ez elhagyható)
- kókuszjoghurt
- áfonya
- magkeverék (dió, mandula, pekándió, kesudió)
Elkészítés:
Első lépésként készítsük el a sütőtökpürét. A sütőtököt vágjuk fel nagyobb darabokra, és előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg 40-45 perc alatt. Ha kihűlt kanalazzuk ki a sült sütőtököt, és tegyük egy aprítógépbe. Adjunk hozzá egy pici vizet (50-70 ml) és pürésítsük teljesen homogén, krémes állagúra.
A palacsinta tésztához keverjük össze a sütőtökpürét, a tojást, a kókuszolajat, és a cukormentes mandulaitalt. Ezután adjuk hozzá a sót, a fűszerkeveréket, a mandulalisztet (vagy a zablisztet), a fehérjeport és a sütőport. Keverjük csomómentesre. Egy sűrű palacsinta tésztát kell, hogy kapjunk.
Ezután egy palacsinta serpenyőt kenjünk ki kevés kókuszolajjal, majd alacsony lángon kb. kettő púpos evőkanálnyi masszát süssünk ki, majd, ha átsült az egyik oldala, egy szilikonos lapát segítségével óvatosan fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Így járunk el addig, amíg van a palacsinta tésztából.
A sütésnél legyünk türelmesek, a mandulaliszt másként viselkedik, sokkal lassabban kell sütni, és óvatosan megfordítani. Készíthetjük gluténmentes zabliszttel is, így viszont a tápértéke változik.
A tetejére kókuszjoghurt, méz, áfonya és magkeverék (dió, mandula, pekándió, kesudió) került. Ez ízlés és diéta szerint bármi lehet. Tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára, ha valami édesre vágyunk.
A sütőtök íze nem érződik rajta intenzíven, ellenben az őszi fűszerekkel együtt egy igazi őszköszöntő palacsinta lesz belőle. Glutén-, tej-, és cukormentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.