Megérkezett a nyár íze: Nutriversum collagen heaven levendula limonádé kollagén italpor
Talán nem kell bemutatni a levendulát senkinek, hiszen intenzív illata, és gyönyörű lila színe miatt, már messziről felismerhető. Azonban a levendula jóval sokoldalúbb növény, mint azt gondolnánk. Honnan származik a levendula? Milyen jótékony hatásai vannak? Hogyan használták régen és most? És végezetül, hogy kerül a legújabb Nutriversum kollagénbe a levendula? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a blogcikkben.
Megérkezett a nyár új íze: Nutriversum collagen heaven levendula limonádé kollagén italpor
Levendula használata régen és most
Az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény a levendula. Már az ókorban is a szépségápolás fontos növénye volt, őshazája Délkelet-Ázsia. Európába a Rómaiak hozták be.
A levendula az 1920-as években érkezett meg Magyarországra, a kor neves gyógynövényszakértőjének, Bittera Gyulának köszönhetően, aki egyenesen Provance-ból hozta a vetőmagot.
A levendula nem csak parfümalapanyag: már a rómaiak kora óta elismert és hatásos gyógynövényként tartjuk számon, felhasználását tekintve leginkább aromaterápiás illóolajként alkalmazzuk, de szájon át szedhető gyógyszereket is készítenek belőle. A levendulát régen és ma is idegnyugtatóként használták a leggyakrabban: depresszió ellen, szorongás enyhítésére, alvás zavarok kezelésére. Enyhíti a bélgörcsöket és a puffadást.
A népi gyógyászatban a javasasszonyok a lelki problémák kezelésére is használták. Úgy gondolták, a levendula helyrehozza az étvágytalanságot, felfrissíti a lelket, sőt, elhozza a szerelmet is, mivel az első levendulabokrok még Ádám és Éva édenkertjéből származtak. A hiedelmek szerint, ha a nők a levendula illatát viselték magukon, könnyebben talált rájuk a szerelem.
Manapság a levendula ismét kezd divatba jönni, az alternatív gyógymódok kedvelői előszeretettel használják ki sokoldalú jótékony hatását a levendulának. A gasztronómiában is divatos gyógynövény napjainkban.
A levendulának kellemesen aromás, fűszeres illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve a kezünkkel hosszú ideig érezni kellemes illatát. A levendula frissít, regenerál, felüdít és nyugtat is egyszerre.
A levendula jótékony hatásai:
- Fokozza a testi lelki frissességet.
- Antibakteriális, gyulladás csökkentő hatása van.
- Oldja a feszültséget, nyugtató hatású.
- Segíti az alvást, javítja az alvászavarokat.
- Nyugtatja a pattanásos, gyulladásos bőrt.
- Csökkentheti a fáradtságot, az izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat.
- Erősíti az immunrendszert.
- Relaxál, regenerál.
- Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
- A levendula használata hatékony más gyógynövényekkel együtt (azaz szinergistái): citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű
A levendula a gasztronómiában
A levendulát a gasztronómiában desszertfűszerként használják. Használhatod süteményekbe, fagylaltokba, koktélokba, kekszekbe, limonádéba. Édes virágos íze van, ezáltal az ételnek is igazán különleges íze lesz. A szárított levendulát még dekorációs elemként is használhatod a konyhában. A levendula kiváló lekvár adalékanyag is, kiválóan ízesíthető vele az eper, szeder, málnalekvár. Csokoládékhoz, bonbonokhoz, csokoládés krémekhez is nagyon jól illik. Nyáron finom, frissítő levendulás szörp is készíthető belőle.
Sós ételekhez is használhatjuk, a provance-i fűszerkeverékekbe is gyakran teszik. Talán nem is gondoltad, de a gyros egyik alapfűszere, és nagyon jól illik a birkahúshoz.
Miért válaszd nyáron a Nutriversum levendula limonádé kollagént?
Miután ennyit meséltünk a levenduláról, édes ízéről és jótékony hatásairól, reméljük kedvet kaptál hozzá, ugyanis megjelent a Nutriversum frissítő, nyári, levendulás kollagén italpora.
Tudtad, hogy nyáron különösen fontos a kollagén pótlása?
Nyáron a magas UV sugárzás jelentős mértékben roncsolhatja a bőrben található kollagénrostokat. Ez pedig a túl korai ráncosodáshoz vezethet. Így nem elég csak fényvédőt használni, megfelelően öltözködni, és kerülni a napozást, fontos, hogy figyeljünk a kollagén pótlásra is.
Sokan előnyben részesítik a por állagú kollagén port, mert könnyebben beilleszthető az étrendbe. Hozzáadható italokhoz, smoothiekhoz, készíthetsz belőle hűsítő limonádét.
Ha kóstoltál már ízesítetlen kollagén port, akkor tudod, hogy annak az íze nem éppen kellemes. A Nutriversum Collagen Heaven levendula, limonádé italporát úgy alkották meg, hogy kellemetlen mellékíz nélkül, megkönnyítse a napi kollagén bevitelt.
Az új Nutriversum Heaven kollagén italporban a kollagén mellett található még hialuronsav, valamint C-vitamin is. Így nem kell kompromisszumot kötnöd, hiszen a magas hatóanyag tartalom mellett, a Nutriversum Heaven kollagén italpora kifejezetten kellemes ízű.
De miért is fogyassz kollagént?
A kollagén egy aminosavakból álló, rendkívül teherbíró rostos fehérje, amely fontos alkotóeleme a csontoknak, az ereknek, az izmoknak, az ínszalagoknak, az inaknak, a porcoknak, a hajnak, a körömnek és a bőrnek. A kollagén a bőr elasztikusságáért is felel, amely 25 éves kor után elkezd csökkeni, ezért alakulnak ki a ráncaink. A sebgyógyulásban, a hegképződésben, a ráncok mélységében és a narancsbőr kialakulásában, ízületek és a csontok sérülékenységében is szerepe van a kollagénnek vagy éppen annak hiányának.
Mennyi kollagén kell naponta? Hogyan fogyaszd a Nutriversum Heaven levendula limonádé kollagén italporát?
15 gramm Nutriversum Collagen Heaven levendula, limonádé italport keverj össze 250 ml vízben, shaker segítségével és fogyaszd a napi utolsó étkezésed kíséretében minden nap.
Készíthetsz belőle hűsítő koktélt is, és feldobhatod, mentával, citrom és narancs karikákkal, és persze egy nagy adag jégkockával.
Nyári hűsítő levendulás kollagén koktél recept:
Hozzávalók:
- 1 liter zöldtea (vízzel is helyettesíthető)
- 15 g Nutriversum Collagen Heaven levendula limonádé italpor
- jégkocka
- citrom
- narancs
Elkészítés:
Főzz le egy liter zöld teát, majd hűtsd le. Keverd hozzá a Nutriversum Collagen Heaven levendula limonádé italport. Tegyél hozzá ízlés szerint jégkockát. Majd szeletelj bele pár citrom és narancs karikát. Ez az ital kiváló, ha reggel vagy a nappali órákban szeretnéd a kollagént pótolni vagy vendégváró koktélnak is egyedi és finom.
Ha a kollagént este, a nap utolsó étkezéseként szeretnéd pótolni, akkor zöld tea helyett próbáld ki a citromfű teát. A citromfű és a levendula szinergisták, azaz jól kiegészítik egymás hatását. A citromfű nyugtató hatású, ezáltal hozzájárul a pihentető alváshoz.
A kollagén fogyasztásának tehát számos jótékony hatást fejt ki a bőrünkre, a hajunkra. A gyorsabb sebgyógyulásban, a hegképződésben, a ráncok csökkentésében és a narancsbőr enyhítésében, ízületek és a csontok egészségében is szerepe van a kollagén fogyasztásnak.
Ha pedig mindemellett egy hűsítő, kellemes ízű, nyári italra vágysz, akkor a Nutriversum levendulás limonádé kollagén italporát Neked is ki kell próbálni.
Forrás:
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.