Lángos diétásan
Ki ne szeretné a lángost? Na de a hagyományos lángos fehér lisztből készül, melynek gyakori fogyasztás nem épp beilleszthető egy egészséges, diétás étrendbe. Mutatunk egy receptet, amely gluténmentes, tojásmentes és tejmentesen is elkészíthető.
Egészséges alternatívák a hagyományos lángos helyett
Diéta vagy egészséges életmód esetén a lángos nem a legjobb választás, pedig szinte mindenki szereti ezt a szénhidrátban és zsírban gazdag ételt. A hagyományos lángos fehér lisztből készül.
A magas, egyszerű és gyorsan felszívódó szénhidrát tartalma mellett a másik ok, amiért érdemes mellőzni, az a magas zsírtartalom. A hagyományos lángost bő napraforgó olajban sütik, így magas lesz a zsírtartalma. Ezt még tetézi, ha a hagyományos sajtos tejfölös lángost kéred, hiszen a tejföl és a sajt is gazdag zsírban.
A lángosokat kókuszolajban sütöttem. Hogy miért jobb választás a kókuszolaj, a hagyományos napraforgó olajnál? Korábbi cikkünkből, IDE kattintva elolvashatod.
Hozzávalók 2 darabhoz:
- 125 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék (a lisztkeveréket IDE kattintva tudod megvásárolni)
- 3 g só
- 5 g porélesztő
- 5 g almaecet (vagy frissen facsart citromlé)
- 120 g langyos víz
- + Szafi Reform kókuszolaj a sütéshez (kókuszolajat széles választékban találsz a webshopban)
Hozzávalók a tetejére (lángosonként)
- 150 g natúr joghurt vagy skyr (lehet tejföl is, de annak magasabb a zsírtartalma. Ha tejmentes diétát követsz akkor pedig növényi joghurt vagy vegaföl is jó lehet)
- 50 g reszelt mozzarella sajt, vagy növényi sajt
Elkészítés:
Külön edényben keverjük össze a folyékony és a száraz hozzávalókat, majd öntsük őket egybe, és dolgozzuk csomómentesre. Lefedve pihentetjük kb. 20 percet, majd 2 egyforma részre osztjuk a tésztát.
Szilikonos nyújtó lapon kb 20 cm-es kört nyújtunk belőle, úgy, hogy a szélét picit visszanyomkodjuk. Utána még 10 percig pihentetjük, úgy, hogy letakarjuk egy konyharuhával.
Egy magasabb falú edényben kókuszolajat hevítünk, és közepes lángon pár perc alatt a lángos mindkét oldalát készre sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot.
A tetejére én tejföl helyett mindig natúr joghurtot vagy skyrt használok. Ehhez teszek himalájai sót és pici fokhagyma granulátumot. Természetesen a sima tejföl is jó lehet, de annak magasabb a zsírtartalma. Tejmentes diéta esetén pedig jó lehet a növényi joghurt vagy a vegaföl. A tetejét megszórjuk sajttal. Tejmentes diéta esetén növényi sajttal.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.