
Karácsonyi rénszarvasos linzer mentesen
A linzer és az aprósütemények elengedhetetlenek karácsonykor. Ebben a blogcikkben mutatunk egy glutén-, tej- és cukormentes rénszarvasos lekváros linzert.
A gluténmentes lisztek teljesen máshogy viselkednek, mint a hagyományos búzaliszt. Ezért nem érdemes (főleg kezdőknek) kísérletezni az alapanyagokkal, hanem érdemes egy bevált és már kipróbált receptet használni, hogy biztos legyen a siker.
Ezek a rénszarvasos linzerek nemcsak finomak, hanem nagyon mutatósak is, és igazán fel tudja dobni a karácsonyi desszertes asztalt. Ráadásul glutén-, tej- és cukormentes is, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.
A dekorációs toll otthoni verziója is elkészíthető vegán és cukormentes olvasztott csokoládéból és egy cukrász habzsák segítségével tudjuk is dekorálni a linzereket. Vagy használhatsz erre kifejlesztett csokoládéolvasztó habzsákot is.
A linzereket tároljuk jól zárható fémdobozban. Másnapra teljesen megpuhulnak és pár napig eláll a dobozban.
Hozzávalók: (8 nagyobb darabhoz)
- 80 g mandulaliszt
- 10 g útifűmaghéj vagy útifűmaghéjliszt
- csipet só
- 1 teáskanál konjac liszt
- 35 g eritrit
- 50 g vaj vagy kókuszolaj
- 2 tojás
- pár csepp vanília aroma (elhagyható)
- bambuszrostliszt a nyújtáshoz
Hozzávalók a töltelékhez és a díszítéshez:
- 100-120 g pirosbogyós cukormentes lekvár (én most házi cukormentes cseresznyelekvárt használtam)
- 8 szem málna
- dekorációs barna toll süteményekhez (a bolti általában nem mentes, azonban házilag is tudsz készíteni cukormentes és vegán csokoládéból mázat)
- porrá őrölt eritrit
Elkészítés:
Egy tálban először keverjük össze a száraz hozzávalókat. (mandulaliszt, útifűmaghéjliszt, só, konjac liszt, eritrit) Majd ehhez adjuk hozzá a tojásokat, a vajat, a pár csepp vanília aromát. A vaj ne legyen túl folyékony és forró. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát. A tészta az útifűmaghéjtól és a konjac liszttől pár perc alatt nyújtható tésztává válik. Bambuszrostlisztes felületen gyúrjuk át. Nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra és szaggassuk ki egy nagyobb kör alakú szaggatóval. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd újra nyújtsuk ki és szaggassuk ki a kör alakú szaggatóval. Addig járjunk így el, amíg van tésztánk. A körök felénél (azaz most négy darabnál) szaggassuk ki a pereméhez közel egy kb. egy centiméter átmérőjű szaggatóval, ez lesz majd a rénszarvasok orra.
Ugyanannyi sima kört kell kapnunk, mint ahány lyukasat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és előmelegített sütőben 175 fokon 13-14 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek, akkor lekvárral megkenjük a teli kört és rátesszük a tetejére a lyukas kört. Így járunk el az összesnél.
Ezután következhet a dekorálás. Megszórjuk porrá őrölt eritrittel. Majd a dekorációs tollal megrajzoljuk a szarvasok agancsát. Ahhoz, hogy igazi, piros orrú Rudolf, a rénszarvast kapjunk végeredményként, az orra helyére nyomjunk egy-egy szem málnát. Érdemes egy napot lezárható fémdobozban tárolni, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek. Utána is érdemes fémdobozban tárolni.
A HelloVital webáruházban minden szükséges hozzávalót megtalálsz.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.