Húsvéti alakbarát répatorta piskótatekercs
Nincs húsvét répatorta nélkül. Azonban most a répatorta ízvilágot piskótatekercs formába öntöttem.
Alakbarát alapanyagokból készült, cukormentes és gluténmentes. Így, ha ezeket nem fogyasztod, akkor sem kell lemondanod a húsvéti desszertről.
Gluténmentes répatorta zablisztből és eritrittel
A hagyományos répatortához képest,mely búzalisztből készül, én gluténmentes zabpehelylisztet használtam.
A zabliszt a hagyományos búzaliszthez képest fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassabban szívódik fel.
A zab béta glükánt tartalmaz, mely vízben oldódó élelmi rost, ami elősegíti a normál bélműködést, támogatja a bélbaktériumok egyensúlyát.
A répatortás piskótatekercs nem tartalmaz cukrot, ezért cukorbetegeknek is fogyasztható húsvéti desszertről van szó.
Az eritrit egy természetes cukoralkohol, nulla a kalória tartalma, nem tartalmaz felszívódó szénhidrátokat, nincs hatással a vércukorszintre. Az eritrit glikémiás indexe nulla, így fogyókúrázók, fruktóz intoleranciában szenvedők, cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják desszertek, ételek, italok édesítéséhez.
Másfajta cukoralkohol fogyasztása után sokan tapasztalhatnak tüneteket, mint a haspuffadás, a hasmenés, mivel azok a vastagbélben szívódnak fel. Ezeket a tüneteket a cukoralkoholok bakteriális fermentációja okozza. Azonban az eritrit a vékonybélben szívódik fel, így általában nem okoz ilyen jellegű panaszokat.
Húsvéti alakbarát répatortás piskótatekercs
Hozzávalók a piskótához:
- 150 g gluténmentes zabpehelyliszt (elérhető a HelloVital webshopban)
- 2 teáskanál sütőpor
- Szafi Reform keksz fűszerkeverék (elérhető a HelloVital webshopban)
- csipet só
- 3 db tojás
- 150 g porrá őrölt eritrit (elérhető a HelloVital webshopban)
- 10 g vaníliás eritrit (elérhető a HelloVital webshopban)
- 250 g főtt, pürésített sárgarépa
- ½ kezeletlen narancs lereszelt héja
- 80 g durvára tört dió
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g light mascarpone
- 100 g eritrit (elérhető a HelloVital webshopban)
- 60 g vaj
- pár csepp vanília aroma
Hozzávalók a dekorációhoz: (opcionális)
- light tejszínhab
- porrá őrölt eritrit (elérhető a HelloVital webshopban)
- répa formájú marcipán figurák
Húsvéti alakbarát répatortás piskótatekercs
Elkészítés:
A sárgarépákat megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Ezután pürésítjük egy villával vagy krumplinyomóval.
Következő lépésként összekeverjük a száraz alapanyagokat: zabpehelyliszt, só, sütőpor, keksz fűszerkeverék.
A tojásokat az eritrittel egy habverő segítségével habosra keverjük, majd kisebb adagokban belekeverjük a répapürét is.
Végül szintén kisebb adagokban beleforgatjuk a lisztes keveréket is. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, majd megszórjuk a diódarabokkal.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 perc alatt megsütjük. Majd konyharuhára borítjuk, és a ruhával együtt feltekerjük, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
Közben a krémhez egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, majd robotgép segítségével habosra keverjük. Megkenjük a kihűlt piskótánkat a krémmel, és a konyharuha segítségével feltekerjük.
Végül hűtőbe tesszük a krém dermedéséig, majd por eritrittel, light tejszínhabbal és marcipán figurákkal díszítjük, és szeletekre vágva tálaljuk.
Készítsd el Te is húsvétra, ehhez minden alapanyagot megtalálsz a HelloVital webshopban.
Húsvéti alakbarát répatortás piskótatekercs