Egészséges és finom ebéd: töltött édesburgonya
Ha unod már a megszokott ételeket, akkor készítsd el ezt a töltött édesburgonya receptet, ami tápláló, finom és egészséges. Vacsorára és ebédre is remek választás.
Az édesburgonya egy kiváló, egészséges szénhidrátforrás. Ha unod már, hogy az édesburgonyából mindig csak a klasszikus sült burgonyát vagy burgonyapürét készíted el, akkor próbáld ki ezt a töltött édesburgonya receptet. A recept gluténmentes, és ha vegán tejfölt és sajtot használsz hozzá, akkor teljesen tejmentesen is elkészíthető. Laktató, egészséges és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók (4 édesburgonya csónakhoz):
- 2 közepes édesburgonya
- 180 g darált marhahús (elkészíthető darált pulykából is)
- 1/4 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 80 g shiiatake gomba
- olívaolaj
- 150 g cukrozatlan paradicsompüré
- só, bors, koriander (ízlés szerint más fűszer is lehet)
- 100 reszelt növényi sajt (ha nem vagy tejérzékeny akkor sima sajt)
- 20 vegán tejföl (vagy sima tejföl, joghurt, ha nem vagy tejérzékeny)
Elkészítés:
Első lépésként az édesburgonyákat alaposan megmossuk, megsikáljuk, majd félbe vágjuk. Villával megszúrkáljuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180-190 fokon 40 percig sütjük.
Eközben elkészítjük a tölteléket. Olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Ha már üvegesre pároltuk, akkor ráborítjuk a darált marhahúst is. Fűszerezzük sóval, borssal, korianderrel. A fűszerezés ízlés szerint más is lehet, például bazsalikom, kakukkfű, oregánó, rozmaring. Ezután hozzáadjuk a natúr paradicsompürét is. A sárgarépát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A gombát megmossuk, a szárát levágjuk, és azt is apróra vágjuk. Mindet hozzáadjuk a raguhoz és alacsony lángon addig főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul. Majd lehúzzuk a tűzről és félre tesszük.
A félbevágott édesburgonyákat kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ezután a belsejüket kikanalazzuk, úgy, hogy a szélén egy fél centiméter körülbelül megmaradjon. A sült édesburgonyát krumplinyomóval átpasszírozzuk. Nekünk csak az édesburgonyapüré felére lesz szükségünk. (a másik felét felhasználhatjuk más ételekhez: édesburgonyapüré, édesburgonyás pogácsa, édesburgonyás gnocchi stb) Ehhez hozzákeverünk 20 g vegán tejfölt. Ezt hozzákeverjük a raguhoz, és ezzel púposra töltjük meg az édesburgonyákat. A tetejét megszórjuk reszelt (vegán) sajttal és előmelegített sütőben 200 fokon, grill fokozaton körülbelül 20 percig sütjük, amíg a sajt aranybarnára nem pirul a tetején. Készíthetünk hozzá salátát vagy párolt zöldséget, ezáltal még laktatóbb lesz.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.