Diétás sütőtökös gnocchi tejszínes mártással
Ha ősz, akkor sütőtök. Próbáld ki ezt a kívül belül sütőtökös egészséges gnocchi receptet.
Diétás, sütőtökös gnocchi tejszínes mártással
A sütőtök nemcsak finom, hanem számos jótékony vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.
Bővelkedik karotinoidokban is, amelyek élénk narancssárga színét adják, és amelyek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át. A sütőtöknek magas a rosttartalma. A tökmag jót tesz a szívnek. A sütőtöknek magas az antioxidáns tartalma, ezáltal segít semlegesíteni a szabadgyököket, így jót tesz a bőrnek is. Segít felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával és a bőr öregedésével.
Ez a sütőtökös gnocchi nemcsak belülről sütőtökös, hanem a formája is sütőtök alakú, ezáltal egy igazán látványos, gluténmentes, diétás főétel.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 135 g sütőtök püré (elkészítése a leírásban)
- 1 evőkanál növényi tejföl (vagy lehet natúr joghurt, vagy skyr)
- 80 g gluténmentes zabpehelyliszt (vagy gluténmentes darált zabpehely)
- ½ tojás
- himalájai só, bors
- szerecsendió
- 20 g parmezán
- olívaolaj a sütéshez
- bambuszrostliszt a formázáshoz
Hozzávalók a mártáshoz:
- 150 g rizstejszín
- 2 evőkanál parmezán
- 50 g sütőtök püré
- himalájai só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
Első lépésként készítsük el a sütőtökpürét. A sütőtök magjait kaparjuk ki. A sütőtököt vágjuk fel nagyobb darabokra, és a magokkal együtt (erre még szükség lesz) előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg 40-45 perc alatt. Ha kihűlt kanalazzuk ki a sült sütőtököt, és tegyük egy aprítógépbe. Adjunk hozzá egy pici vizet (50-70 ml) és pürésítsük teljesen homogén, krémes állagúra.
Minden hozzávalót (sütőtökpüré, növényi tejföl, tojás, fűszerek, parmezán sajt, zabpehelyliszt) keverjünk össze egy tálba és gyúrjuk össze. Ezután borítsuk egy lisztezett felületű nyújtó deszkára. Én a lisztezéshez bambuszrostlisztet használtam. Gyúrjuk át a tésztát, majd formázzuk henger alakúra, és egyenlő nagyságú ( kb 2 cm hosszú) darabokra vágjuk fel. Ezután ezekből gyúrjunk gombócot és picit lapítsuk ki. A tök minta kialakításához egy fogpiszkálóra lesz szükségünk. A fogpiszkálót rányomjuk, majd keresztbe is, majd átlósan mindkét irányból. A tök szára, az előzőleg megsütött tökmag lesz, amit egyszerűen csak nyomjunk bele középre. Így járunk el az összes gombóccal, nekem 15 darab lett belőle. Ezután egy lábasba vizet forralunk egy csipet sóval, és ha már forr, akkor kicsit lentebb vesszük, és kifőzzük a tök gnocchikat pár perc alatt. (amikor feljön a víz tetejére, akkor már jó) Ezután kevés olívaolajon egy serpenyőben a gnocchik mindkét oldalát lepirítjuk.
Elkészítjük a mártást is. Minden hozzávalót (rizstejszín, parmezán, fűszerek, sütőtökpüré) egy lábasban összekeverünk. Alacsony lángon összefőzzük. A tálaláshoz a mártást kiöntjük tányérokra, és ráhelyezzük a gnocchikat. Szárított korianderrel szórtam meg.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.