
Diétás epres banánkenyér recept
Szeretnél egy olyan édességet, ami nem csak finom, de egészséges is? Akkor ez a glutén- és cukormentes banánkenyér tökéletes választás!
A túlérett banánok legjobb felhasználási módja egy diétás, cukor- és gluténmentes banánkenyér. Tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára is.
A búzalisztet gluténmentes zabpehelylisztre cseréltem. Ezáltal a gluténra érzékenyek is fogyaszthatják, valamint a zabpehelyliszt könnyedén beszerezhető.
Cukor helyett eritritet használtam, de ízlés szerint bármilyen édesítővel kiváltható, de a mennyiség eltérő lehet, mivel minden édesítőszernek eltérő az édesítő ereje.
A kókuszzsír egészséges laurinsavat tartalmaz, mely antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett immunerősítő hatása is van. Ezt a savat használja a szervezet pl. a herpesz, az influenza, és a patogenetikus baktériumok elpusztítására is.
A kókuszolajról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.
A tej helyett cukormentes mandulaitalt használtam, ezáltal a tehéntejre érzékenyek is fogyaszthatják. Természetesen másfajta növényi itallal is helyettesíthető.
Ez a recept nem csak a diétázók számára ideális, hanem mindenkinek, aki egy könnyű, tápláló desszertre vágyik.
Hozzávalók:
- 250 g gluténmentes zabpehelyliszt (vagy gluténmentes zabpehely darálva)
- 3 darab banán (minél érettebb legyen, mivel annál puhább és édesebb)
- 110 g kókuszolaj
- 2 evőkanál cukormentes mandulaital
- 100 g eritrit
- 2 darab tojás
- pár csepp vanília aroma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 g eper
Hozzávalók a tálaláshoz:
- 1 evőkanál 100% mogyoróvaj
- pár szem friss eper
Elkészítés:
Először egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. A zabpehelylisztet (vagy a darált zabpelyhet), az eritritet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport.
Egy másik tálba a banánokat vágjuk karikára és villával nyomjuk pépesre. Adjuk hozzá a kókuszolajat, a tojást, a vanília aromát és a cukormentes mandulaitalt.
Ezután adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük csomómentesre. Az egész masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt hosszúkás (gyümölcskenyér) formába. Én kb a sütőforma ¼ részét leválasztottam egy alufóliával, mivel szerettem volna, hogy magasabb legyen a banánkenyér. A tetejét megszórtam az apróra vágott eperrel és egy picit bele is nyomkodtam a masszába.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb 60-70 percig sütöttem. Érdemes tűpróbát végezni, a sütési idő sütőként eltérő lehet. Mogyoróvajjal és pár szem friss eperrel tálaltam.
Ez a banánkenyér tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is. Készítsd el, és élvezd a természetes édességek ízét, anélkül, hogy bűntudatot éreznél! Ne felejtsd el, hogy a hellovital.hu webáruházban mindig megtalálod a legjobb minőségű alapanyagokat ehhez és más receptekhez is!
A cikkben szereplő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, konzultálj orvosoddal, mielőtt beépítenéd a mindennapjaidba az itt leírtakat.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.