
Diétás almás pite
Egy klasszikus almás pite receptet mutatunk, ami gluténmentes, cukormentes, és a karácsonyi asztalnál, de egy sima őszi vagy téli hétvégén is kiváló desszert lehet.
A klasszikus almás pite mindig jó választás lehet az ünnepi asztalnál. Ez a verzió gluténmentes és cukormentes, de tejmentesen is el tudod készíteni. Nem igényel sok extra hozzávalót, és szerencsére ezeket mind megtalálod a Hello Vital webáruházban.
Hozzávalók a tésztához:
- 190 g (gluténmentes) zabpehelyliszt
- 110 gramm növényi vaj
- 75 gramm eritrit
- 1 db tojássárgája
- 1 púpos evőkanál növényi tejföl vagy növényi joghurt
- csipet só
- bambuszrost liszt (vagy gluténmentes zabpehelyliszt) a nyújtáshoz
- ½ tojás a lekenéshez
- 20 g szeletelt mandula a tetejére
- porrá őrölt eritrit a tetejére
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,5-1,6 kg alma (1000 g nyersen összesen)
- 100 g eritrit
- fahéj ízlés szerint
- keksz fűszerkeverék (vagy mézeskalács fűszerkeverék) ízlés szerint
Elkészítés
Az almát megpucoljuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Nekem a pucolt, lereszelt és kinyomkodott alma 1 kg lett. Az almát félretesszük, és elkészítjük a tésztát. A zabpehelylisztet elmorzsoljuk a növényi vajjal, az eritrittel és a csipet sóval. Utána a tojássárgájával és a növényi joghurttal összedolgozzuk a tésztát. Bambuszrostlisztes felületen (lehet gluténmentes zabpehelyliszt is) átgyúrjuk a tésztát, majd kb 2/3 és 1/3 aranyában két részre osztjuk. A nagyobbikat kinyújtjuk téglalap alakúra. Nem baj, ha nem teljesen szabályos, egyszerűen csak vágjuk téglalap alakúra és a leeső tésztát adjuk hozzá a félretett tésztánkhoz. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Kicsit megszórjuk bambuszrostliszttel (vagy zabpehelyliszttel) a tészta tetejét.
Elkészítjük a tölteléket. A lereszelt almának kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk az eritritet, a fahéjat, és a fűszerkeveréket. Itt érdemes kóstolgatni, hogy a mi ízlésünknek megfelelő legyen a töltelék. Az almás tölteléket rátesszük a tésztára.
A másik adag tésztát kinyújtjuk, és egy derelyevágóval vagy egy késsel csíkokra vágjuk. Majd rácsos alakban ráhelyezzük az almás rétegre. A maradék tésztából én linzervágóval karácsonyi mintákat szaggattam és az is a tetejére került. Az egészet lekenjük tojással, majd megszórjuk szeletelt mandulával. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porrá őrölt eritrittel és szeletelhetjük is.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.