Cukormentes, lekváros csavart csillag az ünnepekre
Cukormentes és teljes kiőrlésű lisztből készült karácsonyi lekváros csavart csillag receptet hoztunk az ünnepekre.
Hangolódj az ünnepekre ezzel a mutatós és nagyon finom péksüteménnyel, ami sokkal egészségesebb, mint amit a boltokban kapsz. Szuper reggelire vagy tízóraira is.
Hozzávalók:
- 500 g teljes kiőrlésű liszt + 50 g teljes kiőrlésű liszt a nyújtáshoz
- csipet só
- egy tojássárgája
- 300 ml cukormentes mandulatej
- 60 g eritrit
- 1 csomag élesztő
- 60 g vaj
- 200 g cukormentes eperlekvár (vagy cseresznyelekvár)
Hozzávalók a tetejére:
- szeletelt mandula
- porrá őrölt eritrit
- 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A langyos mandulatejhez hozzáadjuk az eritritet. Majd beleszórjuk a porélesztőt. Ehhez adjuk az olvasztott vajat (ne legyen meleg), a tojássárgáját és egy csipet sót. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Az egészet összegyúrjuk, majd letakarjuk és meleg helyen kelesztjük körülbelül 1,5- 2 órát.
Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk és 3 egyenlő részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk kör alakúra. Egy lapostányért ráhelyezünk és körbevágjuk a pereme mentén. A leeső részeket félretesszük, mert majd a leeső részekből lesz a negyedik gombócunk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük az első kinyújtott tészta lapot és megkenjük cukormentes eperlekvárral. Ne kenjük ki nagyon a széléhez, mert ki fog folyni.
Ezután kinyújtjuk a második gombócot is kör alakúra, és ugyanúgy ahogy az előzőnél, ráhelyezzük a tányért, és körbevágjuk, majd a leeső széleket félretesszük.
A kinyújtott tésztalapot ráhelyezzük a lekvárral megkent tésztára. Ennek a tetejét is megkenjük lekvárral, a széleit szabadon hagyva.
A harmadik lapot is kinyújtjuk az előzőhöz hasonlóan, majd rátesszük a lekvárral megkent tésztára. Ennek a tetejét is megkenjük lekvárral.
Végül, az előző három adag kinyújtott tésztából megmaradt, leeső részeket összegyúrjuk, és ez fogja adni a negyedik kör alakú tésztánkat. Ezt is kinyújtjuk a korábbi módon, és rátesszük a lekvárral megkent tésztára. Ennek a tetejét már nem kenjük meg.
A tészta közepére egy közepes méretű bögrét helyezünk. Ezután egy pizza vágóval vagy egy éles késsel négy egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egészen a bögre széléig vágjuk a tésztát. Majd a negyedeket is megfelezzük. Végül a nyolcadokat is elvágjuk még kettőbe. Megfogunk két egymás mellett lévő cikket, és mindkettőt befelé elkezdjük tekerni. Kettőt- hármat tekerünk rajta, majd a végeket összecsippentjük. Ugyanígy járunk el a többivel is. Egy órát letakarva ismét pihentetjük a tésztát.
Ezután a tésztát lekenjük egy tojással és megszórjuk szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben 170-175 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porrá őrölt eritrittel megszórva tálaljuk. Nagyon finom egy bögre kakaóval, kávéval reggelire vagy tízóraira.
A HelloVital webáruházban minden alapanyagot megtalálsz, hogy az ünnepek alatt is egészséges, cukormentes vagy épp gluténmentes süteményeket tudj készíteni.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.