A glicin hatása a szervezetre
A glicin a fehérjéket alkotó aminosavak egyik, mely kiemelten fontos szerepet játszik a szervezet működésében és számos jótékony hatása van a szervezetre. Segít az izomépítésben, erősíti az ízületeket, a csontokat, védi a szívet, a májat, javítja az agyműködést, jó hatással van a bőrünkre, kisimítja a ráncokat, oldja a stresszt, elősegíti a mély, pihentető alvást. Édesítésre is kiváló a cukor helyett.
A glicint a szervezet kis mennyiségben elő tudja állítani, és táplálékkal is bevihető. Az évek alatt a a fehérje bevitelünkből származó aminosavak aránya jelentősen eltolódott. Mivel ma már nem jellemző, hogy kollagénben gazdag ételeket fogyasztunk.
Glicin elsősorban a kollagénporban, zselatinban, fehér húsú halakban, tojásban stb található.
Glicin: Természetes édesítőszer és jótékony hatásai a szervezetre
MI AZ A CUKOR?
Minden mono és diszacharidot cukornak nevezünk. A monoszacharidok (egy cukoregységet tartalmaz) közé tartozik a glükóz, fruktóz, galaktóz. A diszacharidok (két cukoregységet tartalmaz) közé tartozik a a laktóz, szacharóz, maltóz.
Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Európában a répacukor a legelterjedtebb.
MIÉRT FONTOS A CUKORBEVITEL CSÖKKENTÉSE?
A cukor alapvetően nem ördögtől való. Egyes élelmiszerek, mint a gyümölcsök, vagy a tejtermékek természetes összetevője. Azonban a túlzott cukorfogyasztás valóban okozhat problémákat.
- A napi cukor bevitelt bele kell számolni a napi kalória mennyiségbe, így elhízást, túlsúlyt okozhat.
- Növeli különböző betegségek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
- Hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához.
MIVEL LEHET HELYETTESÍTENI A CUKROT?
A cukor helyettesítésére számos alternatíva van.
CUKORHELYETTESÍTŐK
Ne tévesszen meg a név, mivel ezek a cukorhelyettesítők éppúgy megemelik a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor. Így érdemes figyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőlük. Ide tartozik a barna cukor, méz, nádcukor, fruktóz, agavé szirup, kókuszvirág cukor stb.
MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK
Ide tartozik a szukralóz, aszpartám, szacharin, aceszulfám-K stb.
EGÉSZSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK, A CUKORALKOHOLOK
Az utóbbi időben igencsak népszerűek lettek a cukoralkoholok. Ezek természetes eredetű anyagok, melyeket fermentációs eljárással állítanak elő. Ezek közül találhatunk olyat is, mely nem tartalmaz szénhidrátot, nem emeli meg a vércukorszintet. Ide tartozik a xilit (nyírfacukor), eritrit, maltitol.
TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZER, A STEVIA
A stevia egy természetes édesítőszer, egy Dél-Amerikában őshonos növény (Stevia rebaudiana) leveléből előállított édesítő. Stevia-glikozidot tartalmaz, ami az édes ízért felelős. Hőálló, édes íze sokszorosan meghaladja a répacukorét. Energia tartalma és glikámiás indexe is nulla. A stevia a tudomány mai állása szerint egy egészséges, biztonságos édesítőszer.
Az elmúlt években pedig ezeken túl, a glicin is egy népszerű édesítőszer lett. Nem véletlen, hiszen egy természetes édesítőszerről van szó. Az édes íze mellett, pedig a glicinnek számos jótékony hatása van a szervezetünkre.
MI AZ A GLICIN?
A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Sajnos manapság sokkal kevesebb kollagénben gazdag ételt fogyasztunk, mint az őseink. Hiszen a csontleves, a pacal, a körömpörkölt nem része a mindennapi táplálkozásunknak. Ezért jelentősen eltolódott a fehérjebevitelünkből származó aminosavak aránya.
A GAL glicin elérhető a Hello Vital webáruházban.
GLICIN JÓTÉKONY HATÁSAI A SZERVEZETÜNKRE
BIZTOSÍTJA AZ OPTIMÁLIS VÉRCUKORSZINTET
Mérsékli a glükóz vércukorszintet megemelő hatását. Fokozza az inzulin hatékonyságát.
CSÖKKENTI A GYULLADÁST A SZERVEZETBEN
A glicin közvetlenül hat a gyulladásos sejtekre azáltal, hogy akadályozza bizonyos gének aktiválódását, valamint a szabad gyökök és a gyulladáskeltő citokinok képződését.
A glicin csökkentheti a szervezet oxidatív stressz szintjét.
A glicin pótlása különösen ajánlott idősebb korban, mivel a kor előre haladtával a szervezet glutation szintje csökken. A glutation hiány korrigálása jótékony hatással lehet az anyagcserére.
RUGALMAS ÉS FESZES BŐRT BIZTOSÍT
A bőrünk jelentős részt kollagént (tehát glicint is) tartalmaz, mely az idő előre haladtával csökken. A kollagén peptidek a felelnek azért, hogy bőrünk hidratált, rugalmas, feszes maradjon. Tehát a bőrünk fiatalságára ne csak külsőleg, hanem belsőleg is gondoljunk.
ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT
A glicin segít helyreállítani a szervezet glutation szintjét, ami egy esszenciális antioxidáns. Megvédi a sejteket a szabad gyököktől. Azáltal, hogy megvédi szervezetét az oxidatív stressztől, a glicin segíthet az immunrendszer erősítésében.
SEGÍT AZ IZOMÉPÍTÉSBEN
A glicin szükséges a kreatin szintézishez, mely gyors energiával látja el az izmokat. Kimutatták, hogy a kreatin segítség az izomerő növelésben.
CSÖKKENTI AZ IZÜLETI FÁJDALMAKAT
A glicin a kollagén fő aminosava, amely kulcsfontosságú az ízületek, ínak, porcok egészségéhez. Kutatások kimutatták, hogy segíthet a a sérült ízületek mobilitásában.
SEGÍT JAVÍTANI AZ ANYAGCSERE ZAVART
A glicinről úgy tartják, hogy segít a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek kezelésében.
A glicin jó hatással van a cukorháztartásra, mivel növeli a glukagon hormon termelődését, amely segíti az inzulint a hatékony működésében.
TÁMOGATJA A FOGYÁST
A glicin növeli az adiponektin szintjét, amely egy olyan vegyi anyag, amely szabályozza a jóllakottságot és a zsíranyagcserét. Ez súlycsökkenéshez vezethet az elhízott embereknél, bár ez a hatás csak sejtvizsgálatokban volt megfigyelhető.
TÁMAGOTJA A BÉLFLÓRA EGÉSZSÉGÉT
A hosszan főtt csontlevest már évek óta használják emésztési problémák kezelésére, mivel magas a glicin tartalma, amely elősegíti a bélflóra egészségét. A glicin elősegítheti a fekélyek gyógyulását és a gyomor savasságának szabályozását.
A GLICIN JAVÍTJA AZ ALVÁS MINŐSÉGET
Sokan küzdenek azzal, hogy vagy nehezen tudnak elaludni, vagy nem pihentető az alvásuk, és bármennyit alszanak, reggel ugyanolyan fáradtan ébrednek.
Több kutatás is van a glicin alvásra gyakorolt hatásával kapcsolatban. A glicin nyugtató hatással van az agyra. Eszerint a lefekvés előtt elfogyasztott glicin javítja az alvás minőséget, gyorsítja az elalvást. Növeli a mélyalvás idejét. Másnap kevésbé leszünk fáradtak és sokkal jobban tudunk koncentrálni. A glicint a jobb alvás érdekében elalvás előtt fogyaszd. 1-2 dl folyadékban oldj fel 1 púpos teáskanálnyi glicint vagy víz nélkül szopogasd el.
KIVÁLÓ ÉDESÍTŐSZER
A glicin kiváló természetes édesítőszer. A por könnyen oldódik vízben, és kellemes édes ízű. Hőálló, így forró italokhoz is használható, mint édesítőszer. Nincs mellékíze. Édesítő ereje közel azonos a cukor édesítő erejével.
Por formájában széles választékban elérhető a Hello Vital webáruházban is.
Édes ízének köszönhetően könnyen beillesztheted az étrendedbe, és édesítheted vele a következőket:
- kávé, tea
- levesek
- reggeli zabkása
- protein shake
- joghurt
- puding
A Paleolit glicin többféle kiszerelésben elérhető a Hello Vital webáruházban.
A GLICIN ADAGOLÁSA
Táplálékkiegészítőként elalvás előtt 1-2 dl folyadékban oldj fel 1 púpos teáskanálnyi glicint vagy víz nélkül szopogasd el.
Napközben is fogyasztható, például étkezések után, ha az étkezésünkben nem volt elég kollagén típusú fehérje (porcok, belsőségek, inas húsok stb)
Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12589194/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24144057/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23534396/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25533534/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293292/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26563333/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4195924/
https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_glicin_23_jotekony_hatasa.html
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.