
A fekete fokhagyma: egy ősi recept a modern kor kihívásaira
A fekete fokhagyma egy különleges élelmiszer, mely nemcsak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amelyekről ebben a cikkben olvashatsz.
MI AZ A FEKETE FOKHAGYMA?
A fekete fokhagyma a friss fokhagymából készül fermentálással. A jellegzetes fekete színét és édes ízét egy hosszadalmas, alacsony hőmérsékleten zajló erjesztési folyamatnak köszönheti.
A legjobb fekete fokhagyma előállításához szükség van friss, egészséges fokhagyma fejekhez. A fokhagymákat megtisztítják, de a gerezdeket nem választják szét. A fokhagymát 60-90°C közötti hőmérsékleten és 80-90%-os páratartalom mellett helyezik el. A fermentációs folyamat több hétig, akár hónapokig is eltarthat. A fermentáció befejezése után a fekete fokhagymát lehűtik, és légmentesen zárható edényben tárolják. Így hosszú ideig megőrzi aromáját és tápértékét.
HONNAN ERED A FEKETE FOKHAGYMA FOGYASZTÁSA?
A fekete, vagy más néven öregített vagy fermentált fokhagymát, mint alapanyagot már az ázsiai kultúrában régóta használják. A fekete fokhagyma már évszázadok óta része a thai, koreai és japán konyháknak. A hagyományos fokhagyma hosszadalmas, alacsony hőmérsékleten történő erjesztésével készítették, így kapta jellegzetes fekete színét és édes, karamellás ízét. Az ázsiai kultúrákban a fekete fokhagymát számos gyógyhatással ruházták fel, és különleges alkalmakkor fogyasztották. Az antioxidánsokban gazdag, egészséges tulajdonságai miatt a fekete fokhagymát mára már a szuperélelmiszerek között tartják számon.
MI A KÜLÖNBSÉG A FEKETE FOKHAGYMA ÉS A SIMA FOKHAGYMA KÖZÖTT?
A fermentációs folyamat során a fokhagymában lévő cukrok és aminosavak kölcsönhatásba lépnek, és egy sor kémiai reakció indul be. Ennek eredményeként a fokhagyma színe fokozatosan megváltozik, végül sötétbarnává, majd feketévé válik. Az erjedés során az allicin, a fokhagyma jellegzetes, csípős ízéért felelős vegyület jelentős része lebomlik. Az allicintartalom csökkenése miatt kevésbé irritálja a gyomrot. A csípős íz helyett édes, karamellás és kissé savanykás ízek alakulnak ki, ezáltal sokkal könnyebben is fogyasztható.
A fermentáció során új, egészséges vegyületek keletkeznek, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek.
FEKETE FOKHAGYMA HATÁSA
A fekete fokhagyma a hagyományos fokhagyma fermentált változata, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A fermentációs folyamat során számos olyan vegyület keletkezik, amelyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.
IMMUNERŐSÍTŐ
A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően kiváló immunerősítő. Az egészséges immunrendszer azt jelenti, hogy szervezet hatékonyabban tud küzdeni a fertőzések és a baktériumok ellen.
ERŐS ANTIOXIDÁNS
A fokhagyma fermentációja során számos olyan vegyület keletkezik, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt, ami sejtkárosodáshoz vezet.
A SZÍV ÉS AZ ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGÉBEN IS SZEREPE VAN
Állatkísérletek kimutatták, hogy a friss fokhagymához hasonlóan a fekete fokhagyma is segíthet csökkenteni a gyulladást és javítani a véráramlást a szívben és az artériákban. A fekete fokhagyma segíthet csökkenteni a "rossz” koleszterin és a triglicerid szintjét is, ami viszont csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Fokozza a szív teljesítőképességét, megakadályozza a szív koszorúereiben a vérrögképződést.
A FEKETE FOKHAGYMA VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ HATÁSA
Mind a laboratóriumi kísérletekből, mind a humán vizsgálatokból az derült ki, hogy a fekete fokhagyma kivonat csökkenti a vérnyomást.
Tanulmányok szerint a fekete fokhagyma kivonatban levő vegyületek javítják a nitrogén-monoxid szabályozást, ami viszont az izomsejtek ellazulásához, az erek tágulásához és a vérnyomás csökkenéséhez vezet.
GYULLADÁSCSÖKKENTŐ
A fekete fokhagyma kivonat bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, amely számos krónikus betegség kialakulásában játszik szerepet.
JAVÍTJA AZ EMÉSZTÉST
A fekete fokhagyma prebiotikumként működik, vagyis táplálja a bélben élő hasznos baktériumokat, ezáltal jótékony hatással van a bélflóránkra. Ezek a baktériumok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez, hiszen segítenek a tápanyagok felszívódásában, a toxinok eltávolításában és az immunrendszer erősítésében. Mivel a fekete fokhagyma erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ez segíthet csökkenteni az emésztőrendszer gyulladásos betegségeinek tüneteit. A fekete fokhagyma serkenti az emésztőenzimek termelődését, így segíthet a tápanyagok hatékonyabb lebontásában és felszívódásában.
SZABÁLYOZZA A VÉRCUKORSZINTET
Kutatások szerint a friss, nyers fokhagymához hasonlóan a fekete fokhagyma is segíthet a vércukorszint szabályozásában. A fekete fokhagyma kiegészítés csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, az összkoleszterinszintet és az LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) szintjét, miközben növelte a HDL-koleszterin („jó” koleszterin) szintjét. A fekete fokhagyma rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket és csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. A krónikus gyulladás hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ezért az antioxidánsoknak fontos szerepük van a vércukorszint szabályozásában.
JAVÍTJA A KOGNITÍV FUNKCIÓKAT
A fekete fokhagyma gazdag antioxidánsokban. Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak és védik az agyat az oxidatív stressztől, ami kulcsfontosságú a kognitív funkciók megőrzésében. Az agy és az idegrendszer gyulladásának csökkentésével a fekete fokhagyma segíthet megelőzni az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Javítja a kognitív funkciókat és a memóriát.
A FEKETE FOKHAGYMA SEGÍTHET MEGVÉDENI A MÁJAT
A fekete fokhagyma segíthet megvédeni a májat azoktól a károsodásoktól, amelyek a vegyszereknek, gyógyszereknek, alkoholnak és a baktériumoknak való állandó kitettségből származhatnak.
Patkányokon végzett kutatás szerint a fekete fokhagyma véd a májkárosodás ellen. Illetve megállapították, hogy a fekete fokhagyma javította a májműködést a krónikus alkohol fogyasztás okozta májkárosodás esetén.
HOGYAN FOGYASZD A FEKETE FOKHAGYMÁT?
A fekete fokhagyma rendkívül sokoldalú élelmiszer, amely számos étel elkészítéséhez felhasználható.
Mivel az íze sokkal kellemesebb, mint a fehér, nyers fokhagymának, ezért akár magában fogyasztva is kiváló.
Szeletelve vagy aprítva hozzáadhatod halak vagy húsok, saláták ízesítéséhez.
Krémsajttal vagy túróval kikeverve kiváló lehet szendvicskrémnek is.
Hozzáadhatod különféle szószokhoz és mártásokhoz is. Kiválóan illik ázsiai ízvilágú ételekhez és steak húsokhoz is.
Levesekhez is kiváló fűszerezés lehet a fekete fokhagyma.
A burgonyapürének vagy más zöldségpürének is adhat a fekete fokhagyma egy különleges ízt.
A fekete fokhagyma kapszula formájában is elérhető a HelloVital webáruházban.
A Natur Tanya fermentált fekete fokhagyma kapszula 800mg, standardizált fekete fokhagyma kivonatot tartalmaz, növényi kapszulatokban. Szagtalan, kellemetlen utóíz nélkül, így akkor is fogyaszthatod, ha nem szereted a fokhagyma ízét.
Kinek ajánlott a Natur Tanya fermentált fokhagyma kapszula?
- azoknak, akik rendszeresen dohányoznak
- cukorbetegeknek
- azoknak, akik nem szeretik a nyers fokhagyma ízét
- azoknak, akik vegán, koncentrált fokhagyma kivonattal szeretnék kiegészíteni étrendjüket
- azoknak, akik támogatni szeretnék a szívük és az immunrendszerük egészségét
- azoknak, akik ügyelnek a megfelelő koleszterinszintükre
A Domi fekete fokhagyma eszencia 100%-ban a fekete fokhagymából kinyert nedű. Teljesen természetes, nem tartalmaz tartósítószert, cukrot és adalékanyagokat. A legegyszerűbb módja, hogy a varázslatos ötödik ízt (umami) becsempészd az ételeidbe. Használd ízesítéshez kedvenc salátáidhoz csepegtetve, vagy húsételeidhez, mint öntetet.
A Domi fekete fokhagymás akácméz egy igazi különlegesség. A fekete fokhagyma a jellegzetes fokhagyma szag nélkül is jótékonyan hat az egészségünkre. Ráadásul mézzel elkeverve egy hatékonyabb támogatója lehet a szervezetnek.
Összefoglalva a fekete fokhagymának számos jótékony hatása van az egészségünkre, az emésztéstől, az erős immunrendszeren át, egészen a szív egészségéig. Antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású. Ha szeretnéd kihasználni ezeket a jótékony hatásokat, akkor érdemes beépíteni a fekete fokhagymát az étrendedbe. Ha inkább étrend-kiegészítő formájában szeretnéd beiktatni a mindennapjaidba, akkor látogass el a HelloVital webáruházba, ahol számos fekete fokhagyma étrend-kiegészítőt találsz.
Hellovital - Az egészséged új dimenziója!
A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.
Forrás: