Netamin
A Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából származó olajat tartalmaz, amely rendkívül gazdag forrása a dokozahexaénsav (DHA) nevű omega-3 zsírsavnak. Napi 1 kapszula 200 mg DHA zsírsavat tartalmaz, így támogatja a tudományosan is igazolt jótékony egészségügyi hatások eléréséhez szükséges DHA bevitelt!
A Schizochytrium sp. alga fenntartható forrása az egészséghez elengedhetetlen DHA omega-3 zsírsavnak. Igazoltan biztonságos, nehézfémekre ellenőrzött, és 100% vegán termék!
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Többszörösen telítetlenek, mert kémiai szerkezetük több úgynevezett kettős kötéssel is rendelkezik, és esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek, mert a szervezetünk nem képes előállítani őket, így megfelelő bevitelükről táplálkozással és táplálékkiegészítéssel kell gondoskodnunk.
Három fő omega-3 típus van: eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA). Az EPA és DHA legjobb forrásai a halak, tengeri herkentyűk, és algák. Az ALA elsősorban növényi forrásokban található meg, például dió, chia mag, lenmag, repceolaj, szójaolaj.
Az omega-3-ak a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak: emberi szervezetre gyakorolt hatásaikról már több tízezer tudományos publikáció született. Az egyik típusra különösen nagy figyelem irányul, ez pedig nem más, mint a DHA. Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DHA a legtöbbet kutatott és egészségünk szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsav.
Tudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a DHA zsírsav megfelelő mennyiségű bevitele az alábbi kedvező hatásokkal jár:
Számos kutatás foglalkozott már a növényi étrendet követők, azaz a vegetáriánusok és vegánok omega-3-szintjével. Ezek gyakorlatilag mind ugyanarra a konklúzióra jutottak: a vegánok és vegetáriánusok omega-3 bevitele és vérük omega-3 koncentrációja is jelentősen alacsonyabb, mint a mindenevőké, vagyis a halat, húst is fogyasztó embereké.
Egy 659 főn végzett brit kutatás szerint a a vegetáriánusok EPA- és DHA-szintje 30%-kal alacsonyabb, mint a mindenevőké, míg a vegánok EPA-szintje több mint 50%-kal, DHA-szintje csaknem 60%-kal alacsonyabb.
A növényi étrendet követők alacsony DHA-szintje több okra is visszavezethető:
A DHA alacsony étrendi bevitele, és az ebből fakadó alacsony DHA-szint, nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendet követőknél lehet probléma. A modern nyugati étrend nem tartalmaz sok tengeri élelmiszert, sőt mi magyarok kifejezetten rosszul teljesítünk: halfogyasztásunk fejenként 6,5 kg évente, míg az EU országokban 23-24 kg, de világszinten is 16 kg feletti ez az adat. A DHA étrend-kiegészítővel történő bevitele tehát szinte mindenkinek rendkívül kedvező, azoknak is, akik nem zárják ki a húst étrendjükből! Tökéletes választás, ha nem kedveled a halat és tengeri herkentyűket, de szeretnéd egészségedet széles körűen támogatni, és optimálisabb irányba billenteni szervezetedben az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát.
A DHA elképesztően fontos szerepet játszik az agyműködésben: több mint 90%-át adja agyunk omega-3-tartalmának és akár 25%-át a teljes zsírtartalmának.28,29 Az agyon belül a memóriához kapcsolódó területekben mutatható ki a legmagasabb DHA koncentráció.30-33 A DHA zsírsav fokozza az agy vérellátását, ezzel is támogatva az egészséges agyi funkciókat.
Tudományos kutatások sora jutott arra, hogy az alacsony DHA-szint összefügg a rosszabb szellemi képességekkel, a szellemi hanyatlással, a depresszió, demencia, skizofrénia és Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával. A DHA kiegészítővel történő pótlása kutatásokban javította a memóriát, reakcióidőt, tanulást, figyelmet, probléma-megoldást is.
A DHA kiegészítés enyhe szellemi hanyatlásban (mild cognitive impairment – MCI) szenvedő idősebb felnőtteknél a memória, figyelem, mentális állapot, szógördülékenység területén is jelentős javulást eredményezett. De a normális, úgynevezett életkorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén is hasznos lehet: kutatások szerint a DHA-szint helyreállításával az idősebb felnőttek kevesebb hibát vétettek a tanulási és emlékezési képességeket mérő teszteken.
Az agy mellett a szem is rendkívül magas koncentrációban tartalmaz DHA zsírsavat. A retina egyes részeiben a zsírsejtek 50-70%-a DHA, létfontosságú összetevője a fényt idegi jelekké alakító fotoreceptorok sejthártyáinak. Hiánya a látás romlásához vezethet, mivel csökkenti a szemben található rodopszin nevű fehérje aktivitását, ami a vizuális jelek agyba továbbításáért felel.
Az omega-3 zsírsavakban, és különösen a DHA zsírsavban gazdag étrend támogathatja a retina életkorral összefüggő, éreredetű (vaszkuláris) és idegsejt eredetű (neuronális) betegségei elleni védelmet. Kutatások alapján az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele az egészséges könnytermelést, a szem általános komfortérzetének javítását, a száraz szem szindróma kezelését és megelőzését is segítheti, és az időskori makula degeneráció (AMD) és a zöldhályog (glaukóma) kockázatát is csökkentheti.
Igen nagy számú kutatás jutott arra az eredményre, hogy az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, állapotának javításához. A DHA a vérzsírokra (trigliceridek, HDL koleszterin), vérlemezke funkcióra, endothel- és érfunkcióra, vérnyomásra, szívizom ingerelhetőségre, és az oxidatív stressz és gyulladás szintjére is jótékonyan hathat.
Egy vizsgálatban a DHA közel kétszer jobban megnövelte az omega-3 indexet, mint az EPA. Az omega-3 index a vér omega-3-szintjét mutatja és magas értéke összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri események (beleértve a hirtelen szívhalál) csökkent kockázatával.
Egy kutatásban a DHA 13,3%-kal csökkentette a vér triglicerid-szintjét – ennek magas szintje a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához vezet. 7,6%-kal növelte a „jó” HDL koleszterin szintjét is, ami a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti.66 Egy 20 vizsgálatot összegző tanulmány alapján a vérnyomás diasztolés értékét átlagosan 3,1 Hgmm-rel csökkenti.67 A magas diasztolés vérnyomás növeli a szívroham és stroke kockázatát.
A DHA egy kritikusan fontos tápanyag magzati és csecsemőkorban: először a köldökzsinóron, majd az anyatejen keresztül jut hozzá a baba. A legtöbb nemzeti és nemzetközi ajánlás is legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolja a terhes és szoptató nőknek.
A DHA nélkülözhetetlen az agy, idegrendszer és szemek egészséges fejlődéséhez: terhesség (különösen az utolsó trimeszter) és születés után felhalmozódik a gyermek agyában és retinájában.70 A DHA hiánya az agy szerkezetére, működésére, neurokémiai anyagainak mennyiségére is negatív hatással van, vezethet értelmi fogyatékossághoz, csökkent intelligenciához, tanulási zavarokhoz, figyelem- és viselkedési zavarokhoz (ADD/ADHD), látásproblémákhoz.
Az anyai DHA bevitel kutatások szerint az allergiás betegségek kockázatát is csökkentheti.
A magasabb DHA-szinttel rendelkező gyerekek gyakran jobban teljesítenek az iskolában. A DHA szedése a memóriára, tanulási képességre és a viselkedésre is pozitív hatással van. Egy vizsgálat azt is megállapította, hogy serdülőkorú fiataloknál a magasabb DHA-bevitel összefügg a figyelem javulásával, a növényi ételekben található ALA zsírsav esetén azonban nem mutattak ki ilyen összefüggést.
Az omega-3 zsírsavak erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő bevitelük így nagyon hasznosnak bizonyulhat krónikus gyulladással járó állapotok, például ízületi gyulladás, kopás esetén.
Az omega-3 zsíroknak az immunrendszer fejlődésében, és az immunsejtek membránjaiba beépülve azok optimális működésében is kiemelt szerepe van. A szervezet optimális omega-3-szintje nagyon fontos szerepet játszhat az immunrendszer aktivitásának szabályozásában is, hiszen kordában tartja a gyulladásos folyamatokat, melyek az immunválasz részei – ám túl gyengének vagy túl erősnek sem szabad lenniük.
Egy 2020-as vizsgálat kimutatta, hogy a DHA jelentősen hatékonyabb gyulladáscsökkentő, mint az EPA, mivel jóval több gyulladáskeltő fehérjére van gátló hatással.
OGYÉI szám: 34592/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Adagolás: Napi 1 lágy kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezés közben.
* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték.
Összetevők: Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj, kapszulahéj (hidroxipropil-keményítő, nedvesítőszer: glicerin, zselésítőanyag: karragén, ivóvíz, stabilizátor: szorbit.)
Figyelmeztetés! Mindent megteszünk azért, hogy a termékleírások pontos adatokat tartalmazzanak, de sajnos előfordulhat, hogy a gyártók előzetes bejelentés nélkül változtatnak a csomagoláson vagy az összetételen, ezért a képek és leírások tájékoztató jellegűek. A termékleírásban szereplő adatokért nem tudunk felelősséget vállalni.Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy a termék fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.