Netamin
3-féle kiváló rostforrás – útifűmaghéj, lenmag, almapektin – és szerves króm!
Az egészséges étrend egyik alapköve a megfelelő rostbevitel. Sajnos újra és újra kimutatott tény, hogy a nyugati világ lakossága, beleértve a magyarokat is, nem fogyaszt elegendő rostot – átlagosan kb. napi 10 grammal elmarad a szakértők által ajánlott minimum 30 g beviteltől. Pedig tanulmányok sora bizonyította, hogy az élelmi rostban gazdag táplálkozás támogatja a bél mikrobiom (bélflóra) egészségét és összefügg többek között az emésztési problémák, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával is.1-3
A Netamin Útifűmaghéj Mikrobiom Komplex kapszulában közismert, sokat kutatott természetes rostforrások találhatóak meg: útifűmaghéj, lenmag és almapektin. Emellett pedig jól felszívódó szerves krómot is tartalmaz (króm-pikolinát formájában), amely hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.
Az útifűmaghéj az egyiptomi útifű (Plantago ovata), egy Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos, nagy rosttartalmú növény magjából származik. Ez a rost nem durva, hanem nagy vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik, így kíméletesen tisztítja a beleket, és lazítja a székletet. Ezen tulajdonsága miatt különösen ajánlott székrekedés vagy aranyér esetén. Terhesség alatt jelentkező székrekedés kíméletes enyhítésében is segíthet! Vízfelszívó képességével a laza székletet is segít keményebbé tenni, tehát hasmenéskor is remek választás. Kutatások az LDL („rossz”) és teljes koleszterin szintjének csökkentésére, fogyásra, inzulin- és vércukorszint stabilizálására is vizsgálták.4-8
A lenmag kétféle élelmi rostot tartalmaz: oldható (20-40%) és oldhatatlan (60-80%). Az oldható rostok vízzel egyesülve zselészerű anyagot képeznek, ami segít lassítani az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet és támogathatja az egészséges koleszterinszintet. Az oldhatatlan rostok elősegítik a táplálék gyomron és beleken való gyorsabb áthaladását és növelik a széklet tömegét, így segítik a rendszeres bélmozgást és a székrekedés megelőzését. Kutatások a rendszeres lenmagfogyasztás vérnyomásra, vércukorszintre, zsírsav profilra és testsúlyra gyakorolt hatását is vizsgálták.9
Az almapektin az alma héjában található oldható rost, amely az útifűmaghéjhoz hasonlóan viselkedik, szintén segíti a belek tisztítását, a normál bélflóra helyreállítását. Az almapektin egyre népszerűbb hatóanyag a fogyókúrás készítményekben is. Jótékony hatásait tudományos kutatások is vizsgálták: például a koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatását (megköti a koleszterint az emésztőrendszerben, így megelőzi véráramba való felszívódását), emésztésre, vércukorszintre, vérnyomásra, testsúlyra gyakorolt hatását és szerepét a hasmenés, székrekedés kezelésében.10-14
A kapszula formának köszönhetően:• biztos lehetsz benne, hogy minden egyes alkalommal ugyanannyi hatóanyaghoz jutsz• NEM kell méricskélned, kevergetned (és nem ömlik ki por sehova…)• egyszerűen magaddal viheted és beszedheted bárhol• gyorsan, könnyedén lenyelhető
FONTOS: a napi adagot (4 kapszula) oszd el két részre, és mindkét alkalommal 1 nagy pohár (2,5-3 dl) tiszta vizet igyál hozzá! Így tudják a rostok igazán kifejteni jótékony hatásukat.
A mikrobiom a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége: mindazok a mikroszkopikus méretű, vagyis szabad szemmel nem látható élőlények, melyek velünk, bennünk, rajtunk élnek.15
Mikro = kicsiBiom = életközösség
Ide sorolhatók a baktériumok, a gombák, a vírusok és egyéb egysejtű organizmusok is – azonban mennyiségüket tekintve a baktériumok egyértelműen az uralkodóak. Ezeknek a parányi lényeknek a jelentése természetes, sőt alapvető fontosságú is számunkra az egészséges élethez. Jelentőségüket az is jól mutatja, hogy a legújabb becslések szerint a baktériumok és emberi sejtek aránya valahol 3:1 és 1,3:1 között lehet – azaz testünkben a baktériumok száma meghaladja a saját sejtjeink számát!16
A mikrobiomot alkotó mikroorganizmusok többsége a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található – ezt az alrendszert nevezzük bél mikrobiomnak vagy bélflórának. Itt él körülbelül 100 ezer milliárd baktérium: egy részük az egészségünkre nézve semleges, egy részük kölcsönösen előnyös kapcsolatban áll velünk, és egy részük pedig az egészségünkre káros és patogén (azaz az emberi szervezetben betegséget okozni képes).17,18
De önmagában a káros baktériumok (és egyéb mikroorganizmusok) jelenléte még nem probléma, mindaddig, amíg a hasznos, jó baktériumok vannak túlnyomó többségben és a bélflóra sokszínű, változatos lakóközösségből áll. Ez az egyensúlyi állapot és diverzitás (vagyis minél többféle baktériumtörzs jelenléte) szükséges ahhoz, hogy emésztőrendszerünk és egész testünk a lehető legegészségesebben működjön.19 A jó hír, hogy bélflóránk összetételére a legnagyobb hatással táplálkozásunkkal, illetve táplálékkiegészítéssel tudunk lenni.20
A belekben élő jótékony, vagy más szóval probiotikus baktériumok a számunkra emészthetetlen anyagokkal táplálkoznak, például rostokkal. Egészen pontosan a rostok vízoldékony típusát szeretik: ezeket prebiotikumoknak vagy prebiotikus rostoknak is nevezik, mivel elősegítik a probiotikumok szaporodását és aktivitását. Prebiotikus vízoldékony rostok gazdag forrása az útifűmaghéj, az alma a benne található almapektin miatt, és a lenmag is.
A jó bélbaktériumok a vízoldékony rostokat fermentálás útján rövid láncú zsírsavakká (short-chain fatty acids – SCFA) alakítják, melyek energiaforrásként szolgálnak a beleket bélelő sejtek számára, gyulladásgátló hatással bírnak és segíthetik az immunrendszer támogatását, a vércukorszint, koleszterinszint és vérnyomás szabályozását és a testsúlykontrollt is.21-26
Tudományos kutatások27-35 alapján a bélflóra egyensúlyának kulcsszerepe van:
Számos tudományos kutatás foglalkozott már az ideálisnak számító rostbevitel meghatározásával. Ezek alapján elmondható, hogy a napi 25-29 gramm rost megfelelőnek számít, azonban még több jótékony hatása van annak, ha még ezt is meghaladjuk. A jelenlegi legjobb bizonyítékok alapján tehát egészségünk optimalizálásához legalább napi 30 gramm rost bevitelére van szükségünk!6
Ez egyáltalán nem lehetetlen feladat, hiszen nagyon sokféle rostforrás áll rendelkezésünkre. Mégis, a magyar lakosság – illetve általában véve a nyugati világban élők – élelmirost-bevitele jóval elmarad a szakmai ajánlásoktól, átlagosan körülbelül annak csak a kétharmadát éri el.43
OGYÉI szám: 35328/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Adagolás: Napi kétszer 2 kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, étkezés előtt.
Összetétel:
* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték.
Összetevők: útifűmaghéjpor (Plantago ovata), lenmagpor, növényi kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz), almapektin, tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), króm(III)–pikolinát.
Figyelmeztetés! Mindent megteszünk azért, hogy a termékleírások pontos adatokat tartalmazzanak, de sajnos előfordulhat, hogy a gyártók előzetes bejelentés nélkül változtatnak a csomagoláson vagy az összetételen, ezért a képek és leírások tájékoztató jellegűek. A termékleírásban szereplő adatokért nem tudunk felelősséget vállalni.Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy a termék fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.