Natur Tanya
Adalékanyagmentes por forma a pihentető alvás kiegészítésére
Adalékanyagmentes, alacsony molekulatömegű glicin aminosav, por formában.
A glicin régóta anti-aging kutatások tárgya, szerepet játszik a működésében és számos fontos biokémiai folyamatban.
Fogyasztása különösen ajánlott a pihentető alvás kiegészítésére, stresszes életmód esetén, sportolóknak, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek. Íze kellemesen édes, a konyhában cukorhelyettesítőként is használják.
ízesítetlen, adalékanyagmentes
magas hatóanyagtartalmú szabad formájú glicin aminosav
vegán termék
diétás és paleo étrendbe illeszthető már 3 éves kortól,
hosszú távon is biztonságosan alkalmazható adagonként 5000 mg glicin 500 gramm, akár 100 adag
MI AZ A GLICIN?
A glicin a második leggyakoribb aminosav az enzimekben és fehérjékben, ezért testünk szinte minden részében megtalálható. Glicin receptorok találhatók az egész idegrendszerben, az agyban és a gerincvelőben. A glicin gátló és serkentő neurotranszmitterként is működik.
A glicin nélkülözhetetlen a glutation, a kreatin és a kollagén előállításához, segíti a szövetek és a hormonok fenntartásához szükséges fehérjék szintézisét. Fontos szerepet tölt be a hem (a vörösvérsejtek hemoglobinjának a része), a DNS és RNS bioszintézisében.
A KOLLAGÉN 35%-A GLICIN
A glicin aminosav egy vegán kollagén booster, a kollagén 35%-a glicin és a glicin étrendi dúsítása elősegíti a szervezet kollagén szintézisét, míg a glicin maradványok hozzák létre a kollagén hármas hélixét.
A glicint a szervezet képes előállítani kb. napi 3 g mennyiségben, táplálékkal pedig napi 1,5-3 g-ot viszünk be. Ebből 3 g mennyiség szükséges az antioxidáns glutation és a kreatin előállításához, azonban a maradék három gramm nem elégíti ki a napi 10 g-nyi kollagénszintézishez szükséges mennyiséget, így szemi-esszenciális tápanyagként tekintenek rá.
A glicin fokozottan ürül a szervezetből cukorbetegség esetén, és a sportolók glicin igénye is magasabb az átlagnál. Ezért étrendkiegészítő formában a napi 5-10 g glicin fogyasztása biztonságosnak tekinthető.
A szervezet a glicint sokoldalúan használja fel számos élettani folyamathoz, ilyen például; a fehérjeszintézis, a neurotranszmisszió, a metiláció, a kollagéntermelés, az antioxidáns glutation és a kreatin előállítása, a méregtelenítés, az izmok egészsége, az anyagcsere, az immunrendszer támogatása és a bélrendszer egészsége.
A GLICIN, A RELAXÁCIÓ ÉS AZ ALVÁS
A glicin gátló és serkentő hatású neurotranszmitterként is viselkedik. Képes az agy és központi idegrendszer sejtjeinek stimulálására és gátlására is.
A glicin növeli a szerotonin szintet, amelynek összetett kapcsolata van a relaxációval. Egyrészt a szerotonin csökkenti az álmatlanság tüneteit, és javítja az alvásminőséget. Másrészt szerotoninra van szükség az alvásban kulcsszerepet betöltő melatonin előállításához is.
Továbbá a glicin fokozza a végtagok véráramlását, így csökkenti a testhőmérsékletet. A testhő nem csak a kezdeti elalvást segíti, de az alvás-ébrenlét ciklusokat is befolyásolja.
Humán kísérletekben 3 gramm glicin fogyasztása lefekvés előtt segítette csökkenti az elalvási időt, megnövelte a pihentető, lassú hullámú alvás, azaz a mélyalvás idejét, javított az alvás minőségén, csökkentette a nappali álmosságot és javította másnap a kognitív funkciókat, mint memória, koncentráció és viselkedés. Így a glicin természetes alternatíva lehet az alvás minőségének javítása érdekében és a nappali fáradtság csökkentésére.
GLICIN ÉS MITOKONDRIUM EPIGENETIKA
A glicin régóta tárgya az öregedésgátlással és hosszú élettartammal foglalkozó kutatásoknak, melyek a sejtekben található mitokondriális és epigenetikai változásokat vizsgálják. A glicin részt vesz a génexpresszióhoz, sejtfejlődéshez és replikációhoz szükséges nukleinsavak (DNS és RNS) termelésében.
A glicinnek epigenetikai hatásai vannak, az epigenom határozza meg, hogy mely gének kapcsolódnak be vagy ki. A mitokondriumok a sejtünk kis részei, amelyek energiát termelnek, de saját DNS-sel - génekkel is rendelkeznek. A glicin befolyásolhatja ezen mitokondriális gének génexpresszióját (be és kikapcsolását).
Az egyik módja annak, hogy a glicin meghosszabbíthatja az élettartamot, hogy csökkentheti a metionin koncentrációt a vérben. A glicin megköt metilcsoportokat, és ily módon képes eltávolítani a metionin felesleget. A túl sok metionin nem egészséges, mert homociszteinné alakul. Ez az anyag felgyorsult öregedéssel és öregedéssel összefüggő rendellenességekkel társul.
GLUTATION ÉS A GLICIN
A glicin segíti a glutation képződést. A glutation a szervezet egyik leghatékonyabb antioxidánsa, ami védi a szervezetet a sejtkárosodástól.
Glicin hiányában a szervezet kevesebb glutationt termel, így a test nehezebben veszi fel a harcot az oxidatív stresszel szemben. Mivel kor előrehaladtával csökken a glutation szintje, a glicin pótlás előnyös lehet, hogy megőrizzük egészségünket.
SPORT, KREATIN ÉS A GLICIN
A glicin fehérjetartalma hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A glicin egyike a kreatint felépítő aminosavaknak, amely energiával látja el az izmokat.
Olyan gyors és rövid mozgásoknál ad energia löketet, mint a súlyemelés vagy a sprint. Ellenállásos edzéssel kombinálva a kreatin kiegészítésnek izomnövekedést fokozó hatása van, illetve növeli az erőnlétet is.
AZ EGÉSZSÉGES ANYAGCSERE ÉS A GLICIN
A glicin fontos szerepet játszik az egészséges anyagcserében és segít szabályozni a vércukorszintet. Eljuttatja a glükózt a sejtekhez, szövetekhez, hogy energiaként kerüljön felhasználásra.
Kutatások azt sugallják, hogy az alacsony glicinszint összefüggésben állhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával. Tanulmányok kimutatták, hogy a glicin hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulintermelést egészséges felnőtteknél. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a vizsgálatok kimutatták, hogy a glicin hiánya javítható szájon át történő pótlással. Más kutatások azt sugallják, hogy cukorbetegeknél a glicin kiegészítés csökkentheti a vércukorszintet.
GLICIN A TERMÉSZETES ÉDESÍTŐ
A glicin szó a görög glykys (édes) szóból ered, hiszen frissítően édes az íze, ami ideálissá teszi a cukor alternatívájaként, mint cukorhelyettesítő.
Fehérje lévén nem emeli meg úgy a vércukorszintet mint a szénhidrát, mégsem üres kalória, mint a legtöbb édesítőszer (energiatartalma: 4kcal/g). Hőálló, így sütéshez és főzéshez is használható.
GLICIN A KOZMETIKUMOKBAN ÉS SAVLEKÖTŐKBEN
A glicint különböző kozmetikumokban is megtalálhatjuk: ránc kisimító, vízmegkötő, antioxidáns és sebgyógyulást elősegítő hatása miatt, sokan külsőleg is alkalmazzák.
A glicin epesókat termel, fontos szerepet játszik a zsírok megemésztésében, hozzájárul a máj méregtelenítő folyamataihoz, segít az alkoholt már a gyomorban bontani és gátolja a túlzott gyomorsav termelődését, ezért még savlekötőkben is találkozhatunk vele.
Felhasználása: Gyermekeknek napi 2,5 g por (fél teáskanálnyi megfelelő mennyiség), felnőtteknek 5 g por (1 púpozott teáskanálnak megfelelő mennyiség); ételben vagy italban (pl.: vízben) elkeverve. Hőálló tulajdonsága miatt sokoldalúan felhasználható például főzéshez, sütéshez vagy teához, kávéhoz vagy egyéb forró italhoz hozzáadva. Bevitele lefekvés előtt kb. 45-60 perccel ajánlott, mivel a vérplazmában lévő koncentrációja ekkor éri el maximális szintjét.
Összetevők: 100% glicin aminosav (szabad forma).
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1683 kJ/396 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 99 g
Só: 0 g
Hatóanyag a napi adagban (1 púpozott teáskanálban): Glicin (szabad forma): 5000 mg.
Adagok száma a termékben: 100
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
Nettó tömeg: 500 g
100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!
Figyelmeztetés! Mindent megteszünk azért, hogy a termékleírások pontos adatokat tartalmazzanak, de sajnos előfordulhat, hogy a gyártók előzetes bejelentés nélkül változtatnak a csomagoláson vagy az összetételen, ezért a képek és leírások tájékoztató jellegűek. A termékleírásban szereplő adatokért nem tudunk felelősséget vállalni.Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy a termék fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.