Natur Tanya
Kiemelkedően magas, deklarált acemannán tartalom (Literenként 460.000 mcg, friss vizsgálati eredményünk azonban több mint 10x magasabb hatóanyag tartalommal zárt, nevezetesen 5.163.000 mcg/L)
Az Aloe vera (barbadensis) fő hatóanyaga egy, a természetben előforduló poliszacharid, az acemannán (amely egy béta 1-4 kötésű acetilált polimannóz). Ezért fontosnak tartottuk, hogy a Natur Tanya® Aloe vera italban deklaráljuk ezt az aktív hatóanyagot, mely literenként 460.000 mcg acemannán tartalmat jelent.
Legfrissebb laboreredményünk azonban, melyet egy franciaországi akkreditált laboratórium végeztt el számunkra az acemannán hatóanyagtartalom nemhogy megfelelt a címkéken deklarált értékeknek (460.000 mcg acemannán/L), hanem több, mint 10-szerese annak (!), ami számszerűsítve 5.163.000 mcg/L acemannán tartalmat jelent.
Továbbá független, akkreditált laborral igazoljuk azt is, hogy Aloe termékünk nem tartalmaz potenciálisan az egészségre káros és laxatív (hashajtó) hatású hidroxiantracén származékokat (aloin A és aloin B, aloe-emodin, emodin).
Kiemelkedően magas, deklarált acemannán tartalom (Literenként 460.000 mcg, friss vizsgálati eredményünk azonban több mint 10x magasabb hatóanyag tartalommal zárt, nevezetesen 5.163.000 mcg/L, melyről jegyzőkönyv lejjebb látható) Az Aloe vera (Aloe vera barbadensis):
Jelen pillanatban minden Aloe vera ital terméket Aloénak lehet címkézni, pedig valójában egy Aloe termék csakis akkor valódi, ha az élettani hatásokat nyújtó fő hatóanyag, az acemannán nevű természetes poliszacharid, nagy mennyiségben található meg benne.
Számos, 1998 és 2016 között különböző országokban végzett vizsgálat szerint az Aloe vera levél belső részének hamisítása nagyon gyakori. A termékek minősége változó, egyes vizsgálatok szerint a tesztelt termékeknek akár 50%-a is hamisított lehet. Az Alkemist Labs-ben egy 361 porított Aloe vera levél levet nagyteljesítményű folyadék kromatográfiával (HPTLC) tesztelő vizsgálat eredményei szerint csak 11 termék (3%) volt egyértelműen hamisított maltodextrinnel, ami azt jelenti, hogy csak maltodextrint tartalmaztak, vagy a maltodextrin olyan mennyiségben volt megtalálható, mely miatt lehetetlen volt azonosítani a növényt.
Az Aloe vera termékek hamisítása főleg gazdasági okokból történik pl. a levél és a por dúsítása maltodextrinnel, vagy szukrózzal, vagy a folyadékok dúsítása vízzel. Megfigyelhető továbbá az Aloe levél belső részének keverése/helyettesítése a teljes levéllel. Az Aloe vera termékek forgalmazásában és minőségellenőrzésében résztvevő cégeknek és magánszemélyeknek ismerniük kell a minőségi előírásokat és a hamisítás módszereit, továbbá óvintézkedéseket kell hozniuk, hogy elkerüljük a hamisított Aloe vera termékek vásárlását, forgalmazását, vagy gyártását.
Ismert Aloe hamisító anyagok
Az Aloe vera belső részének levének és a por lé hamisítása közé tartozik más Aloe fajok fel nem tüntetett használata és a teljes Aloe vera levélből készült lé használata. Megfigyelték azt is, hogy az Aloe levél szárított porított levét nem feltüntetett maltodextrinnel, vagy szukrózzal helyettesítik.
Az AOAC Standard Method Performance Requirements (SMPR)® című dokumentuma a táplálékkiegészítőkben és élelmiszerekben használt Aloe vera azonosítására előírja, hogy vizsgálni kell, tartalmaz-e nem feltüntetett karragént, gumiarábikumot (Acacia senegal és más Acacia fajok, Fabaceae), szentjánoskenyérlisztet (Ceratonia siliqua, Fabaceae), és maltodextrint.
Az Aloe vera levél és a levél belső részének rossz minőségű leve a lebomlás, vagy a vízben való feloldásnak a következménye. Az Aloe vera lé minimális előírása az, hogy 1% teljes Aloe nyersanyag legyen az Aloe vera levél lében; míg a levél belső részének levében 0.5% Aloe nyersanyag. A vízben oldódó anyagok mennyisége fontos minőségi mutató, mert az alacsony értékek vízben oldás révén történő hamisításra utalnak. Az Aloe vera termékeknek a szárazanyagra számolva minimum 5% acemannánt kell tartalmazniuk.
Az ecetsav jelenléte az acetilált poliszacharidok lebomlásának mértékét mutatja. Ha a tejsav szintje több, mint 10%, az bakteriális aktivitásra utal, valószínűleg mert Lactobacillusszal van fertőzve. A borostyánkősav és a fumársav jelenléte a poliszacharidok enzimatikus lebomlását jelzi.
A Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) Aloe vera monográfiája és az AHP Aloe vera levélre, Aloe vera levél lére, és Aloe vera levél belső részének levére vonatkozó azonosítási, elemzési és minőségellenőrzési sztenderdjei leírják a maltodextrin használatát a gyártási folyamat során és kijelentették, hogy azért használják, hogy mesterségesen növeljék a poliszacharidtartalmat. Azt is megjegyzik, hogy a történelem során ez a leggyakoribb módja az Aloe vera levél belső része levének hamisítására.
Franciaországban, független, akkreditált laborban bevizsgált acemannán tartalom!
A Natur Tanya® ALOE VERA ITAL NATUR ÉS Natur Tanya® ALOE VERA ITAL TŐZEGÁFONYÁS független, akkreditált laborban bevizsgált étrend-kiegészítő. A vizsgálati eredmény megerősíti, hogy a címkéken feltüntetett acemannán hatóanyagtartalom a valóságnak megfelel és egyben az európai uniós szabályozásnak. Az acemannán hatóanyagtartalom nemhogy megfelelt a címkéken deklarált értékeknek (460000 mcg acemannán/L), hanem több, mint 10-szerese annak, ez a Natur Aloe Vera ital tekintetében ez számszerűsítve 5163000 mcg/L, a Tőzegáfonyás Aloe Vera Ital esetében pedig 5054000 mcg/L acemannán tartalmat jelent.
Acemannán tartalom vizsgálati módszer: Spectro-UV/Vis
Független, akkreditált laborban bevizsgált hidroxiantracén-származék tartalom!
Az Aloe fajokból származó gél abban az esetben használható, ha az Aloe-emodin és/vagy emodin és/vagy aloin A + aloin B nincs jelen a gyártó utasításai szerint elkészített fogyasztásra kész termékekre vonatkozóan, melyet olyan vizsgálati módszerrel szükséges igazolni, melynek a mennyiségi mérési határa (LOQ) legalább 1 mg/kg.
Tehát összefoglalva 1 mg/kg felett már közegészségügyi kockázatot hordoznak az ilyen összetevőket tartalmazó Aloe vera termékek.
Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztóinknak olyan termékeket biztosítsunk, amelynek összetevői biztonságosak, és emiatt ne tegyük ki őket komoly egészségkárosító kockázatnak.
Termékünk nem tartalmaz potenciálisan az egészségre káros és laxatív (hashajtó) hatású hidroxiantracén származékokat (aloin A és aloin B, aloe-emodin, emodin).
A Natur Tanya® Aloe Vera Ital Natur és az Aloe Vera Ital Tőzegáfonyás, a fenti összetevőkre akkreditált laborban bevizsgált termék. Természetesen mind az Aloin A, az Aloin B, az emodin, valamint az aloe-emodin is kimutatási határértékek alatt vannak.
A vizsgálati jegyzőkönyvön feltüntetett alsó méréshatár, mivel nem volt kimutatható, így 0,010 és 0,020 mg/kg lenne, vagyis ennél kisebb érték esetén a nem kimutatható eredményből egyértelműen következik, hogy a teljes hidroxiantracén-származék tartalom összesen sem haladja meg a 0,060 mg/kg értéket. (amely jóval alatta van az 1 mg/kg értéknek, amely felett már kockázatos az adott Aloe vera termék fogyasztása).
Adagok száma a termékben: 20
Átlagos tápérték
Napi adagban (50 ml-ben)
100 ml-ben
Energia (kJ/kcal)
3 kJ/1 kcal (RI*: 0,05%)
6 kJ/1 kcal
Zsír (g)
- amelyből telített zsírsavak (g)
0 g (RI*: 0%)
0 g
Szénhidrát (g)
- amelyből cukrok (g)
Fehérje (g)
Só (g)
0,04 g (RI*: 0,67%)
0,07 g
Aktív összetevők a napi adagban (50 ml-ben)
Aloe vera gél (g)
50 g
100 g
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal).
Cukormentes: < 0,5 g/100 ml
Acemannán tartalom: 460.000 mcg/LAloin tartalom: < 0,1 mg/L. A termék elhanyagolható aloin tartalmának köszönhetően várandós és szoptatós kismamák is fogyaszthatják, valamint már 3 éves kortól fogyasztható.
Összetevők: Aloe vera (Aloe vera (L.) Burm. f.) gél, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát).
Adagolási javaslat: Napi 25 ml, 2 alkalommal önmagában, vagy vízzel /gyümölcslével elfogyasztva. Használat előtt felrázandó!
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.
Nettó térfogat: 1000 ml
Minőségét megőrzi (hónap.év): Lásd a címkén vagy a doboz alján jelzett hónap végéig.
LOT: Lásd a címkén vagy a doboz alján.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Felbontás után hűtőben tárolva 2 hónapon belül elfogyasztandó.
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén alkalmazása nem ajánlott. Nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés előfordulhat, ez azonban nem befolyásolja a termék minőségét és hatékonyságát. A készítmény színe, íze, állaga termékenként változhat. A Natur Tanya® Aloe Vera ital Natur minőségének megóvásáról a nem áttetsző PET palack gondoskodik.
Figyelmeztetés! Mindent megteszünk azért, hogy a termékleírások pontos adatokat tartalmazzanak, de sajnos előfordulhat, hogy a gyártók előzetes bejelentés nélkül változtatnak a csomagoláson vagy az összetételen, ezért a képek és leírások tájékoztató jellegűek. A termékleírásban szereplő adatokért nem tudunk felelősséget vállalni.Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy a termék fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.